KÖRPERWELTEN - ANDERLECHT - 28.08.08 T/M 11.01.09

Ga naar beneden

KÖRPERWELTEN - ANDERLECHT - 28.08.08 T/M 11.01.09

Bericht van Wim Swerts op za 23 aug 2008 - 10:30

KÖRPERWELTEN - ANDERLECHT (Kelders van Cureghem) - 28.08.08 T/M 11.01.09


DE BAANBREKENDE WETENSCHAPPELIJKE KENNIS VAN PLASTINATIE
Plastinatie werd uitgevonden en gepatenteerd door anatoom en arts dr. Gunther von Hagens. Het is dé baanbrekende methode om afbraak van anatomisch materiaal tegen te gaan en het te conserveren voor medisch onderzoek en onderwijs.

Toen hij onderzoeker en anatoom was aan de Universiteit van Heidelberg, vond dr. von Hagens plastinatie uit, ter verbetering van de opleiding van de medische studenten, en hun inzicht in het menselijk lichaam. Dr. von Hagens is gasthoogleraar aan de New York University College of Dentistry, waar hij de eerste studierichting Anatomie in de Verenigde Staten uitbouwt die geplastineerde specimens in plaats van dissectie gebruikt.

Tijdens plastinatie, een gradueel proces van bijna een jaar, worden eerst het intracellulaire water en het oplosbare vet in het vetweefsel bij de gedissecteerde specimens vervangen door een kunststofreagentia. Vervolgens worden die specimens voor een optimale studie in functionele, levensechte houdingen gezet en ten slotte worden ze gestabiliseerd via verharding.

HET DUO ACHTER KÖRPERWELTEN
In KÖRPERWELTEN onderzoeken anatoom Gunther von Hagens en arts Angelina Whalley het menselijk lichaam. Wat ooit exclusief was weggelegd voor de medische gemeenschap, wordt nu toegankelijk voor iedereen.

Dankzij dr. von Hagens’ baanbrekende wetenschappelijke kennis inzake plastinatie, of polymeerconservering van anatomische specimens, worden op KÖRPERWELTEN menselijke lichamen op spectaculaire en esthetische wijze tentoongesteld.

De ervaring van dr. Whalley als arts en curator, die de natuurlijke en de humane wetenschappen met elkaar verweeft, zet iedereen aan tot bezinning, onderzoek en beschouwing van het fascinerende menselijk lichaam.

De perfecte tandem van hun veelzijdige interesses, hij als anatoom, uitvinder en pedagoog; zij, als arts, tentoonstellingsmaakster en verdedigster van de gezondheidszorg – leidt tot een nooit eerder geziene tentoonstelling. Eén die de wijze waarop wij onszelf bekijken, voorgoed verandert.

Openingsuren

Van 28-8-08 t/m 11-1-09

KÖRPERWELTEN 4 in de Kelders van Cureghem is

dagelijks open van 10.00 tot 19:30 uur (18.00 uur (laatste toegang),

donderdag, vrijdag, zaterdag van 10.00 tot 21.00 uur (19:30 uur (laatste toegang).

Meer info: http://www.bodyworlds.com/en/exhibitions/brussels_NL.html
avatar
Wim Swerts

Aantal berichten : 91
Leeftijd : 52
Woonplaats : Borgloon
Registration date : 29-01-08

Profiel bekijken http://www.wimswerts.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum