V.O.Stripgildeforum
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Nominaties Bronzen Adhemar 2009 bekend

Ga naar beneden

Nominaties Bronzen Adhemar 2009 bekend Empty Nominaties Bronzen Adhemar 2009 bekend

Bericht van Admin wo 7 jan 2009 - 19:21

De Vlaamse stripauteurs Griffo, Ilah en Willy Linthout zijn genomineerd voor de Bronzen Adhemar/de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2009. Deze prijs, de belangrijkste striponderscheiding van Vlaanderen, goed voor een prijzengeld van 12.500 euro, wordt uitgereikt sinds 1977. Op maandag 2 februari, bij de uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijzen, wordt bekendgemaakt wie van de drie genomineerden de prijs uiteindelijk in de wacht sleept. In december van dit jaar krijgt de laureaat het bronzen beeldje dat aan de prijs verbonden is uitgereikt tijdens het Strip Turnhout-festival.

De jury bestond dit jaar uit Kim Duchateau (winnaar Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2007, voorzitter), Mik Ghys, Ronald Grossey, Sue Hernalsteen, Hanco Kolk, Martin Lodewijk, Noël Slangen en Veerle Van der Wee.

Uit het juryrapport:

GRIFFO

Griffo (pseudoniem van Werner Goelen) speelde een hoofdrol bij de introductie van de undergroundstrip in Vlaanderen. Hij werkte mee aan 'Studio Ercola' en 'Spruit', en was ook medewerker aan de rockpagina's van 'Humo'. Ondertussen maakt hij al meer dan 30 jaar op vakmanschap drijvende kwaliteitsstrips, waarbij hij er in steeds weer in slaagt internationale topscenaristen aan zich te binden. (Jean Van Hamme, Jean Dufaux.) Hij maakt strips die getuigen van een grote gedrevenheid, en waarin hij gretig met diverse technieken en stijlen omgaat. Met reeksen als 'Mister Black', 'SOS Geluk', 'Vlad' en 'Giacomo C'. vond hij een groot publiek, terwijl zijn werk aan erg uiteenlopende reeksen als 'Ton en Tinneke', 'Munro' en 'Cinjis Qan' bewijst dat hij een bijzonder veelzijdig tekenaar is die zich van een internationaal aansprekende stijl bedient.

ILAH

Ilah (pseudoniem van Inge Heremans) heeft met 'Mira' en vooral 'Cordelia' een eigen stem gevonden, en daarmee een unieke plaats veroverd in de Vlaamse stripwereld. Haar persoonlijke strip spreekt een publiek aan dat niet vanzelf geïnteresseerd is in het medium. Wat zich ook vertaalt in bijzondere aandacht vanuit de vele organisaties en bedrijven die op haar beroep doen voor promotionele acties; zo maakte ze een bijzonder gesmaakte affiche voor de Boekenbeurs. Het is daarenboven erg prettig dat zij dit brede publiek bereikt met werk dat ver af staat van de typische stripclichés. In haar strips presenteert ze een persoonlijke kijk op relaties, vaak erg minimalistisch van opzet en zeer herkenbaar voor de lezer.

WILLY LINTHOUT

Willy Linthout is een stripmaker met een groot hart voor strips. Hij heeft in de 'Urbanus'-strip in de loop van de voorbije 25 jaar een
teken- en verteltechniek ontwikkeld, die zowel met de mainstream als met de undergroundstrip verbonden is. Hij is zowel als tekenaar als als scenarist actief (o.a. voor de reeksen 'Roboboy' en 'Het laatste station'). Met het autobiografische 'Het jaar van de olifant' geeft hij een heel nieuwe dimensie aan dit oeuvre. Hierin hanteert hij een atypische en provocerende beeldtaal, tegelijk nadrukkelijk Vlaams en toch universeel. Met dit boek maakte Willy Linthout een aangrijpende en krachtige striproman, die ook los van het persoonlijke drama dat eraan ten grondslag ligt grote indruk maakt.
Admin
Admin
Admin
Admin

Aantal berichten : 559
Leeftijd : 57
Registration date : 26-01-08

http://www.wimswerts.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum