Prikkende, ge´rriteerde ogen....

Ga naar beneden

Prikkende, ge´rriteerde ogen....

Bericht van Maggy Jacqmin op vr 20 feb 2009 - 15:06

Beste Admin en andere leden,
Wie heeft er nog last van prikkende, wazige, ge´rriteerde ogen als je (te) lang moet tekenen? Kan er iemand me zeggen of daar een remedie voor bestaat? Is wel lastig als je veel moet tekenen:(
Hartelijk dank voor je reacties:)
Maggy Jacqmin
Maggy Jacqmin

Aantal berichten : 42
Leeftijd : 61
Woonplaats : Lindenstraat 23, 2970 Schilde.
Registration date : 11-08-08

Profiel bekijken http://www.smile-cvoa.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Prikkende, ge´rriteerde ogen....

Bericht van Jos Vanspauwen op vr 20 feb 2009 - 15:26

Dag Maggy,
Als digitaal tekenaar had ik in het begin dikwijls last van prikkelende ogen. Door alsmaar naar het computer scherm te staren. Hetgeen bij mij goed heeft geholpen is om mijn ogen regelmatig te bevochtigen met een doekje gedrenkt in law water. Ja, ja, gewoon water. Als je je ogen voortdurend droog wrijft kunnen ze zelfs ontsteken. Ik weet dat van mijn zuster, die werkt bij het gele kruis. Het helpt niet onmiddelijk, maar na verloop van tijd zijn je ogen ook aangepast en "geoefend" door op het papier of scherm te staren. Je ogen worden er sterker door. Ik werk nu drie jaar als digitaal inkter van strips en heb er momenteel geen last meer van. Oogdruppels helpen niet, dat is flauwekul en het kost alleen maar geld.

Groetjes,
Jos
Jos Vanspauwen
Jos Vanspauwen

Aantal berichten : 214
Woonplaats : Hasselt
Registration date : 28-01-08

Profiel bekijken http://www.tekenmaarwat.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Prikkende, ge´rriteerde ogen....

Bericht van Admin op vr 20 feb 2009 - 15:38

Vermoeidheid van de ogen is een beroepskwaal. We hebben er allemaal wel eens last van, denk ik, wanneer er een zoveelste deadline moet gehaald worden en er overuren moeten worden gedaan.
Een remedie ertegen? Ik heb even gegoogled en kwam onderstaand artikel tegen over 'vermoeide ogen':

"Mensen zijn erg bezorgd om hun ogen. Terecht, want blind worden is nog erger dan doof of stom worden. Zelfs als de ogen nog maar rood worden, is er vaak paniek: meestal onterecht maar soms toch wÚl! Dan moet een apotheker doorverwijzen naar de arts of zelfs de oogarts. Laten wij even de meest voorkomende, gewone oogklachten onder de loupe nemen. De echte oogziekten laten we hier buiten beschouwing.

Conjunctivitis (oogvliesontsteking) komt regelmatig voor. Men voelt een lichte, prikkelige pijn (precies of er een stofje in het oog zit). Het oog ziet rood en vaak is er (vooral 's morgens) een ooguitscheiding die de ogen ietwat dichtplakt. De oorsprong kunnen infecties zijn (van bacteriŰn of virussen), kan een allergie zijn (pollen, mijten) of gewoon irritatie door stof, wind of sigarettenrook. Indien deze symptomen niet van erge aard zijn, dient er niet naar de arts gegaan te worden maar wel naar de apotheker. Deze zal hetzij een antiseptische oogspoeling meegeven, hetzij dito oogdruppels. Beide niet langer dan 10 dagen gebruiken en voor elk lid van het gezin een ander flesje gebruiken om het gevaar voor onderlinge besmetting te voorkomen.

Zogenaamde oogverbrandingen door zuren, basen, zonnestralen, e.a. komen nogal eens voor. Dan moet men zoveel mogelijk spoelen met lopend water, in afwachting dat de arts komt. Men zou nooit rechtstreeks naar de zon mogen kijken of naar de weerspiegeling in de sneeuw, zonder zonnebril!

Wat met een zogenaamde weeroog? Deze kleine, erg pijnlijke puntvormige zweertjes aan de oogbasis komen vooral bij kinderen vaak voor. Nooit uitpersen maar laten rijpen door hetzij oogcompressen, hetzij spoelingen met warme oplossingen van chloramine uit de apotheek. Opgepast: deze oogzweertjes recidiveren gemakkelijk!

Vermoeidheid van de ogen kan door vele factoren worden veroorzaakt zoals computerschermen, air conditioning, droge lucht, te veel TV kijken en precisiewerk. De patiŰnt klaagt over prikkelingen, een branderig gevoel, lichtschuwheid en zelfs lichte gezichtsstoornissen en roodheid van het oog. Oogvermoeidheid kan voorkomen worden door een aanpassing van de werkplaats, door het dragen van een bril voor een bepaald soort werk en vooral, door het laten rusten van het vermoeide oog. In de apotheek zijn er oogdruppels op basis van kamillebloempjes die bijzonder geschikt zijn.

Is het lezen in slecht licht nadelig voor de ogen? Neen, het is niet meteen praktisch of aangenaam maar het gezicht wordt er niet zwakker door. Wat te doen bij een zogenaamd blauw oog? Zeker geen zalven zoal Hirudoid of Lasonil op het oogslijmvlies aanbrengen (wel tot op 1 cm er vandaan). Vaak helpt ijs zoals bij sportongevallen.

Om goede ogen te behouden, is een dieet van gele, oranje en rode groenten en vruchten nodig (caroteenhoudend) zoals wortelen, paprika, tomaten, rodekool, abrikozen, perziken en meloenen.

Dr. Paul DE BIE"

Elders las ik nog over natuurprodukten te gebruiken zoals komkommerschijven op de ogen leggen e.d. . Ik moest spontaan aan tante Sidonia denken die ik zo meermaals wel 's gezien heb in het een of andere verhaal.

Gr
Admin
Admin
Admin
Admin

Aantal berichten : 559
Leeftijd : 52
Registration date : 26-01-08

Profiel bekijken http://www.wimswerts.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Prikkende, ge´rriteerde ogen....

Bericht van Jos Vanspauwen op vr 20 feb 2009 - 16:19

Nog iets over ge´rriteerde ogen, Maggy.
Ge´rriteerde ogen zijn vaak rood, ze jeuken of kunnen branderig aanvoelen. Je hebt voortdurend de neiging erin te wrijven. Oogirritatie kan een gevolg zijn van een rokerige omgeving, stof, een infectie, allergieŰn, chloor in het zwembadwater, cosmetica, oogdruppels, contactlenzen of nog iets anders.

Soms raken enkel de randen van de oogleden ge´nfecteerd en zijn de ogen pijnlijk en droog, met korsten op de wimpers. Dit noemt men blepharitis. Mensen met huidaandoeningen, zoals roos, hebben meer kans om zo'n blepharitis te krijgen.

Wat kun je zelf doen?

* Ga in elk geval eerst naar de dokter om de oorzaak van de oogirritatie te laten vaststellen.
* Als aanvulling op de voorgeschreven behandeling en om het ongemak te verlichten is het aangeraden niet in je ogen te wrijven: dat maakt de jeuk alleen maar erger en kan de infectie nog doen uitbreiden.
* Leg een koud kompres op de ogen (wattenschijfjes gedrenkt in water). Zorg er zeker voor dat het kompres schoon is en herhaal zo vaak als nodig.
* Gebruik kunsttranen tegen allergische jeuk of irritaties als die het gevolg zijn van stof en rook. Er zijn verschillende soorten kunsttranen (verkrijgbaar bij de apotheek).
* Ga na of de jeuk wordt veroorzaakt door bepaalde cosmetica, zeep, gezichts- of haarproducten. Als je een vermoeden hebt, gebruik dat bepaald product dan minstens een week niÚt en gebruik het daarna opnieuw om te zien of het kwaaltje weer opduikt.
* Gooi oude cosmetica weg. Mascara is hoogstens 6 maanden houdbaar.
* Maak ontstoken oogleden en korstige wimpers schoon met een proper washandje & lauwwarm water. Druk het 5 minuten op de gesloten oogleden om de korstjes los te weken. Maak een oplossing van gelijke delen water en babyshampoo. Doop er een prop watten in, knijp die uit en rol hem over de randen van elk ooglid om korsten en vuil te verwijderen. Spoel goed na met zuiver water en dep de oogleden daarna droog met een propere handdoek. Herhaal deze schoonmaakbeurt elke ochtend en avond.

Wanneer naar de dokter?

* Als de symptomen van de oogirritatie langer dan 48 uur aanhouden.

Groeten,
Jos
Jos Vanspauwen
Jos Vanspauwen

Aantal berichten : 214
Woonplaats : Hasselt
Registration date : 28-01-08

Profiel bekijken http://www.tekenmaarwat.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Prikkende, ge´rriteerde ogen....

Bericht van Maggy Jacqmin op vr 20 feb 2009 - 18:05

Jullie zijn erg hartelijk bedankt voor de goede raad. Zo erg is het (tot nu toe) nog niet, dus; ik hou me voorlopig al aan de oude en goedkoopste remedie: lauw water op de ogen. Zien of dat al helpt. Tweede fase: tante Sidonie nadoen en dan....zien we nog wel.
Bedankt voor de bezordheid;)
Maggy Jacqmin
Maggy Jacqmin

Aantal berichten : 42
Leeftijd : 61
Woonplaats : Lindenstraat 23, 2970 Schilde.
Registration date : 11-08-08

Profiel bekijken http://www.smile-cvoa.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Prikkende, ge´rriteerde ogen....

Bericht van Maggy Jacqmin op do 5 maa 2009 - 13:27

Hello, ik heb dus het middel van Jos' zuster geprobeerd, Admin's goede raad ook nagelezen en naar de oogarts gegaan met de conclusie: God zij dank doen mijn ogen het nog zeer goed maar....een "verouderd pc-scherm" met vÚÚl te fel licht en trillingen! Dus: afgewogen en bekeken en een nieuw "flatscreen" gekocht met mijn zuurverdiende centen, maar enfin: het heeft echt al resultaat opgeleverd Very Happy Ik heb geen moeilijkheden meer. Hoera aan de technische vooruitgang! (in sommige gevallen toch...)
Maggy Jacqmin
Maggy Jacqmin

Aantal berichten : 42
Leeftijd : 61
Woonplaats : Lindenstraat 23, 2970 Schilde.
Registration date : 11-08-08

Profiel bekijken http://www.smile-cvoa.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Prikkende, ge´rriteerde ogen....

Bericht van Ross Cappaert op ma 9 maa 2009 - 21:45

En weet je wat ook helpt, Maggy? het klinkt onnozel, maar: je mag niet vergeten met je ogen te knipperen... Je moet er maar eens op letten, als je geconcentreerd met iets bezig bent waar je strak naar moet kijken, dan vergeet je soms minutenlang (of nog langer) om te knipperen. En daar droogt je hoornvlies van uit, en dan gaat dat lastig doen want dat heeft het niet graag. Soms lopen opeens de tranen over je wangen, zonder dat je verdriet hebt. Sad Of soms voelt het aan of iemand je met een pepperspray heeft bewerkt affraid Maar een paar keer flink knipperen en het gaat al beter.
Dus: van tijd tot tijd even je concentratie laten vallen, en knipperen, en dan weer verder werken.

(van lange jaren ervaring kan men veel dingen leren)
Ross Cappaert
Ross Cappaert

Aantal berichten : 313
Leeftijd : 66
Woonplaats : Ieper
Registration date : 05-03-08

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Prikkende, ge´rriteerde ogen....

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum