Jan Smet, derde laureaat StripVos 2009

Ga naar beneden

Jan Smet, derde laureaat StripVos 2009

Bericht van Admin op zo 13 dec 2009 - 23:11

TURNHOUT - 12 DEC 2009 - Gisteren werd enigszins verrassend een derde StripVos 2009 uitgereikt. De V.O.Stripgilde reikte enkele weken geleden deze prijs uit aan het Belgisch Stripcentrum als meest verdienstelijke organisatie ten gunste van de Vlaamse Strip en aan de jonge auteur Brecht Evens voor de beste Nederlandstalige strip van 2009.
Restte er nog de StripVos-carrièreprijs 2009 om uitgereikt te worden, wenste men de traditie van vorig jaar aan te houden. De Stripgilde wachtte daarvoor het juiste moment af, en dat was tijdens het Strip Turnhout Festival 2009, want niemand minder dan Dhr. Jan Smet, grondlegger van het Turnhoutse stripgebeuren werd onder staande ovatie in de bloemetjes gezet.

Hij is de man die mee aan de wieg stond van het Ciso-magazine, het latere Stripgids en die mee de Stripgidsprijs in het leven heeft geroepen, de initiatiefnemer was van de Stripgidsdagen, de grondlegger van de Bronzen Adhemarstichting, met andere woorden de pionier van alles wat met strips in Turnhout en bij uitbreiding in heel Vlaanderen en een groot stuk van Nederland te maken heeft.

In vogelvlucht de evolutie. De uitreiking van de Stripgidsprijs had plaats in het cultureel centrum De Warande in Turnhout. De laureaat kreeg een tentoonstelling en vanaf 1979 werden er allerlei evenementen, een heuse stripdag, diverse tentoonstellingen en publicaties georganiseerd. Om het voortbestaan van de Stripgidsprijs en de Stripdagen te verzekeren werd in 1991 de vzw Bronzen Adhemar Stichting in het leven geroepen met als doel het beeldverhaal met alle mogelijke activiteiten te promoten. Sinds 2003 is de Bronzen Adhemar de Vlaamse Cultuurprijs voor Strips en heeft het statuut van een Vlaamse Gemeenschapsprijs, waarbij niet alleen het traditionele beeldje hoort, maar ook een geldprijs ter waarde van 12.500 euro.

Jan Smet heeft het beeldverhaal een uitstraling gegeven waar het werk van de Vlaamse stripauteur vandaag steeds meer van profiteert.


Laatst aangepast door Admin op ma 12 dec 2011 - 0:49; in totaal 1 keer bewerkt
Admin
Admin
Admin
Admin

Aantal berichten : 559
Leeftijd : 52
Registration date : 26-01-08

Profiel bekijken http://www.wimswerts.be

Terug naar boven Ga naar beneden

persberichten Jan Smet Laureaat StripVos

Bericht van Admin op ma 14 dec 2009 - 12:09

Admin
Admin
Admin
Admin

Aantal berichten : 559
Leeftijd : 52
Registration date : 26-01-08

Profiel bekijken http://www.wimswerts.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum