Tentoonstelling De Voetafdruk van Delcourt - 8 februari

Ga naar beneden

Tentoonstelling De Voetafdruk van Delcourt - 8 februari

Bericht van Jos Vanspauwen op do 27 jan 2011 - 16:50

Beste,

Heeft u zich al afgevraagd wat er allemaal gebeurt vanaf het moment dat een stripauteur bij een uitgeverij komt aankloppen met een project tot het album in de winkelrekken ligt? Waarom sommige projecten aanvaard worden en andere niet of welke marketingstrategie schuilt achter een nieuwe stripreeks? In het Belgisch Stripcentrum vonden we het antwoord op al deze vragen zo boeiend dat we besloten hebben een grote tentoonstelling te wijden aan dit thema. Met De Voetafdruk van Delcourt willen we de bezoekers uitnodigen om de mysteries van de strip te doorgronden, van de synopsis tot het scenario, van de ruwe schets tot het vakje, van de plaat tot het album, doorheen een ontdekkingsreis naar de andere kant van de spiegel van de uitgeverswereld.

Het hele proces wordt geïllustreerd aan de hand van uitgeverij Delcourt. De keuze voor deze Franse uitgeverij lag voor de hand omdat dit één van de weinige stripuitgeverijen is die nog steeds geleid wordt door de stichter. Bovendien laat Guy Delcourt zich in de keuze van de projecten voornamelijk leiden door zijn passie voor de negende kunst:

In het Belgisch Stripcentrum
Van 8 februari tot 29 mei 2011

De voetafdruk van Delcourt
25 jaar van het leven van een stripuitgever

Guy Delcourt overschrijdt grenzen, negeert taboes over genre en formaat en reikt de hand uit naar alle doelgroepen. Naar het voorbeeld van Charles Dupuis of Georges Dargaud zorgt hij ervoor dat een nieuwe generatie van auteurs wordt ontdekt, terwijl hij tegelijkertijd een imperium opbouwt. Vervolgreeksen, boeken voor de jeugd, graphic novels, comics, manga’s,… in zijn ontdekkingshonger is niets hem teveel. Hij vertaalt de reuzen van het Angelsaksische stripverhaal, van Winsor McCay tot Will Eisner, legt zich toe op het Japans, creëert het label Akata en vertaalt Osamu Tezuka, de Japanse Hergé. Anno 2010 blijft Delcourt een sterk bolwerk van het stripverhaal, onafhankelijk van de internationale uitgeversconglomeraten. Met een altijd bruisend gevoel voor esthetiek en vertelkunst gaan Guy Delcourt en zijn team op zoek naar goede verhalen, begeleiden ze innoverende auteurs om hun voortbestaan te verzekeren, eisen ze sterke keuzes op door hun rode driehoek op de cover te printen. Niets publiceren zonder er volledig van doordrongen te zijn: dat is het geheim van de vingerafdruk van Delcourt, én van de diversiteit van zijn auteurs. Het Belgisch Stripcentrum nodigt u uit om de mysteries van dit werk te doorgronden, van de synopsis tot het scenario, van de ruwe schets tot het vakje, van de plaat tot het album, doorheen een ontdekkingsreis naar de andere kant van de spiegel van de uitgeverswereld.

Daniel Couvreur, Curator van de tentoonstelling


Voor meer info verwijs ik u graag door naar het persdossier in de bijlage. Guy Delcourt en curator Daniel Couvreur zullen op 8 februari de hele dag beschikbaar zijn voor interviews. Indien u hen graag wil ontmoeten, laat dan zeker niet na met mij contact op te nemen. Beeldmateriaal kan u downloaden via de pershoek van onze website: www.stripmuseum.be/nl/pers, login: comics + paswoord: smurfs.

U bent ook van harte welkom op de vernissage, op dinsdag 8 februari om 18u30. De uitnodiging vindt u ook in de bijlage.

Ten slotte, geef ik u graag nog twee andere data mee:

- Donderdag 24 februari, 14u : voorstelling van het Nerobier in het Marc Sleen Museum (zie etiket in de bijlage)

- Dinsdag 1 maart, 18u30: E411-Zidrou, Maître Corbaque – opening nieuwe tentoonstelling in de Gallery – eerste internetstrip die gesponsord wordt door stripliefhebbers

Alvast bedankt voor jullie belangstelling & hopelijk tot 8 februari!

Vriendelijke groeten,

Willem

Willem De Graeve
Belgisch Stripcentrum
Directeur - verantwoordelijke communicatie
Zandstraat 20
1000 Brussel
Tel. : +32/2 210 04 33
Fax : +32/2 219 23 76
www.stripmuseum.be
avatar
Jos Vanspauwen

Aantal berichten : 214
Woonplaats : Hasselt
Registration date : 28-01-08

Profiel bekijken http://www.tekenmaarwat.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum