Uitnodiging BS Gallery Envie 2 fraises - vernissage 10 februari

Ga naar beneden

Uitnodiging BS Gallery Envie 2 fraises - vernissage 10 februari

Bericht van Jos Vanspauwen op di 3 feb 2009 - 17:03

Beste vrienden,

Graag nodig ik jullie uit op de vernissage van onze nieuwe tentoonstelling in de Gallery Envie 2 fraises, volgende dinsdag 10 februari om 18 uur 30 in de Gallery van het Stripcentrum. In de bijlage vinden jullie zowel het persdossier als de uitnodiging.

Met deze tentoonstelling heeft het Stripcentrum het genoegen in zijn Gallery zowel een docent als zijn leerlingen te mogen verwelkomen De docent is Antonio Cossu, zelf een oud-leerling van Eddy Paape aan de Academie van Sint-Gillis en van Claude Renard aan Saint-Luc in Brussel. Deze striptekenaar is steeds op zoek naar een nieuwe en persoonlijke toets, en staat al twintig jaar aan het hoofd van de stripafdeling van de Academie voor Schone Kunsten van Doornik. Zijn leerlingen – waarvan sommigen zelf al uitgegroeid zijn tot gevierde striptekenaars – genieten een opleiding die de klemtoon legt op de ontwikkeling van hun persoonlijkheid. Dit verklaart meteen de grote verscheidenheid aan grafische beelden waarin dit collectieve werk uitblinkt.

Ik maak van de gelegenheid gebruik om met jullie alvast twee nieuwe afspraken te maken voor de maand maart:
- dinsdag 3 maart: opening van CZECHRICULUM VITAE , de Tsjechische geschiedenis en legenden verstript, de nieuwe tentoonstelling in de Gallery
- woensdag 11 maart: vernissage van de grote tentoonstelling 20 jaar manga in Europa.

In de komende weken zullen jullie meer informatie en details ontvangen over deze twee evenementen. Dank bij voorbaat voor jullie belangstelling.

Vriendelijke groeten,

Willem De Graeve
Belgisch Stripcentrum
Directeur - verantwoordelijke communicatie
Zandstraat 20
1000 Brussel
Tel. : +32/2 210 04 33
Fax : +32/2 219 23 76
www.stripmuseum.be


Van 6 januari tot 1 maart 2009
in de Gallery van
het Belgisch Stripcentrum


Envie 2 Fraises
collectief werk
Van de Academie voor Schone Kunsten van Doornik en Antonio CossuMet deze tentoonstelling heeft het Belgisch Stripcentrum het genoegen een docent én zijn leerlingen te mogen verwelkomen.
De docent is Antonio Cossu, zelf een oud-leerling van Eddy Paape aan de Academie van Sint-Gillis en van Claude Renard aan Saint-Luc in Brussel. Deze striptekenaar is steeds op zoek naar een nieuwe en persoonlijke toets, en staat al twintig jaar aan het hoofd van de stripafdeling van de Academie voor Schone Kunsten van Doornik, een verantwoordelijkheid die hij lang deelde met Thierry Umbreit.
Zijn leerlingen – waarvan enkele nu bevestigde striptekenaars zijn – genieten een opleiding die de klemtoon legt op de ontwikkeling van hun persoonlijkheid. En dat verklaart meteen de grote verscheidenheid aan grafische beelden in dit collectieve werk, dat ongetwijfeld een bladzijde krijgt in de geschiedenis van de 9de Kunst.

JC De la Royère, Belgisch Stripcentrum


Belgisch Stripcentrum
Zandstraat 20, 1000 Brussel
Alle dagen open (behalve op maandag) van 10 tot 18 uur
Tel +32 (0)2/219.19.80 – visit@stripmuseum.bewww.stripmuseum.be


Pers Album+Auteur : Antonio Cossu, cossu.oro@swing.be
Pers Tentoonstelling : Willem De Graeve +32 (0)2 210 04 33 willem.degraeve@stripmuseum.be

Envie 2 fraises

Dit jaar blaast het stripatelier van de Academie voor Schone Kunsten van Doornik 20 kaarsjes uit. Tien jaar na een eerste gezamenlijke album brengt het nu een tweede uit: Envie de fraises (zin in aardbeien).

Het eerste volume bestond uit complete verhalen van jonge oud-studenten, schoolverlaters, maar ook toenmalige studenten van het atelier. Tien jaar later zijn bijna al die jonge mensen uitgegroeid tot bevestigde striptekenaars. Ze blijven persoonlijke, hoogstaande werken voorstellen, met verhalen waarin vorm en inhoud samensmelten, en die bewijzen dat de wereld van het verhaal nog lang niet al zijn geheimen heeft prijsgegeven.

De intieme relatie tussen tekst en beeld die zo wordt gesmeed, troont de lezer mee naar een oneindig universum van emoties. Of het verhaal zich nu richt tot een breed publiek, het terrein van de onafhankelijke uitgifte verruimt of de experimentele grenzen verlegt … Wat er ook van zij, de zo opgeroepen emotie getuigt van de relatie die de auteur onderhoudt met zijn tijd en ruimte.

En het is die interactie die onze aanpak van docerende kunstenaars structureert en motiveert. Er wordt niet naar voorbeelden gewerkt, geen stroming naar voren geschoven. De enige voorwaarde voor de productie van deze atelierbeelden is de narratieve relevantie, de wens om een creatieve dialoog te ontwikkelen die de meest verborgen behoeften (aan aardbeien) toelaat vaste vorm aan te nemen en zich gul te ontplooien, en dit ongeacht het gebruikte thema en genre.

Envie 2 fraises in een notendop: kortverhalen van de hand van oud-studenten zoals Vanyda, François Duprat, David Bolvin, Toshy, Hyuna Kang, Amaury Bouillez, Ancestral Z, Le Cheval de quatre en enkele studenten uit de stripafdeling. Om er maar een paar te noemen …

We hopen dat dit nieuwe opus van Envie de fraises een ruimte wordt waar – meer nog dan tien jaar geleden – de meeste originele verteltrends harmonieus met elkaar samengaan en zo het leesveld dat ons interesseert helpen te verruimen.

Antonio Cossu, Academie voor Schone Kunsten van Doornik
avatar
Jos Vanspauwen

Aantal berichten : 214
Woonplaats : Hasselt
Registration date : 28-01-08

Profiel bekijken http://www.tekenmaarwat.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum